Allt ni som skola behöver veta om IGEday

Det är i vårt största intresse att ni som skola känner er trygga med att era elever deltar på IGEday. Vi vet att företagen gör sitt yttersta för att inspirera och motivera era elever till teknik, och vi är därför måna om att lära känna även er som möter eleverna varje dag.

Om IGEday

IGEday riktar sig till tjejer och icke-binära, 13-19 år. Under dagen får deltagarna testa på livet som ingenjör och träffa kvinnliga förebilder på ett företag någonstans i Sverige.

Besöket sker på en arbetsplats

IGEday ägde senast rum den 22 mars 2024 på 120 platser runt om i Sverige för fler än 2100 deltagare. Nästa gång blir den 28 mars 2025. Anmälan till IGEday 2025 öppnar den 7 januari.

Gruppanmäl en årskurs eller klass

Vi rekommenderar att er skola ser till att alla tjejer/icke-binära i en klass eller årskurs deltar och, om möjligt, fördelat över fler event. På så vis kan upplevelserna delas och värdet av dagen maximeras.

Detta får deltagarna göra

Testa på ingenjörsyrket! Tillsammans får deltagarna lösa problem, möta kvinnliga förebilder som arbetar som ingenjörer och träffa likasinnade.

Vi följer upp närvaron

IGEday är obligatorisk närvaro. En anmälan kräver att en mentor / klassföreståndares email och telefonnummer anges. Vi följer upp och kontaktar er som skola så att ni har koll.

IGEday hos Volvo Cars i Göteborg

Vad säger deltagarna efteråt?

Varje år efter IGEday frågar vi deltagarna hur deras syn på teknik har förändrats. Vi samlar sedan resultatet i en utvärderingsrapport som ligger till grund för nästa års IGEday. 2024 drog vi följande slutsatser:

  1. Skolan måste sätta tekniken i sin kontext för att utveckla tjejers intresse
  2. IGEday breddar kunskapen om vad ett tekniskt yrke kan handla om
  3. Fler kvinnliga ingenjörer leder till ännu fler kvinnliga ingenjörer

Engagera eleverna i samband med IGEday

Marknadsför på skolan

Vi har skapat färdiga affischer, texter och material till sociala medier som ni kan använda för att marknadsföra IGEday bland eleverna.

Läs på om företagen

Ett företagsbesök blir roligare om man känner till företagets produkter och tjänster. Se till att eleverna läser på och varför inte be dem förbereda 5 frågor till de kvinnliga ingenjörerna som de kommer få möta!

"Code of conduct" vid företagsbesök

Förbered eleverna genom att gå igenom sådant som är viktigt att tänka på när de besöker en arbetsplats, som till exempel att hålla sig till gruppen, lägga undan mobilen och lyssna på instruktioner.

Följ upp efteråt

Be eleverna berätta om sina besök efteråt. Vad lärde de sig? Vad tar de med sig? Vad gör en ingenjör egentligen? Låt dem presentera för varandra!

Inspireras av andra skolor

Järvaskolan, Kista

anmälda deltagare 2022
0
Teknikbranschen är tyvärr fortfarande inte ett naturligt val för unga tjejer. IGEday är en fantastisk möjlighet då de kan få upp ögonen kring vad man kan göra som ingenjör.
Manel Rodrick, SYV & Utvecklingsledare

NTI Gymnasiet

anmälda skolor i Sverige 2022
0
Jag vill att mina elever ska få tillämpa den vetenskapliga metoden, och det är precis vad IGEday inspirerar och möjliggör.
Gustavo Kertzscher, lärare i matematik och fysik

Innovitaskolan, Visby

anmälda deltagare 2024
0
Många av tjejerna upplevde att dagen hade varit mycket mer intressant och givande än vad de från början tänkt sig. Två elever funderar på att byta gymnasieval.
Ola Witalisson, Arbetslag år 7-9

Stiftelsen Womengineers grundare och VD Marie Ideström berättar om IGEday

Spela videoklipp

Föreläsning för gruppanmälda elever

Såhär förbereder du dig som skolpersonal

Vanliga frågor och svar

Kan man som lärare eller SYV delta?

Javisst! Vi behöver dock meddela företaget om detta. Efter att anmälan är gjord samlar vi in information från läraren som gjorde anmälan om gruppen kommer med sällskap av personal från skolan.

Vem kan delta?

Tjejer och de som identifierar sig som icke-binära, mellan 13-19 år.

Vad har tjejerna lärt sig efteråt?

Efter IGEday följer vi upp vad tjejerna tyckte om besöket i en rapport. År efter år kommer vi fram till att IGEday:

  • Ökar förståelsen om vad teknik är
  • Ökar tjejers självförtroende inom naturvetenskapliga ämnen
  • Möjliggör möten med förebilder som uppmuntrar dig till teknik
  • Uppdaterar tjejers uppfattning om felaktiga stereotyper och normer kopplat till teknik

Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till oss!

Rulla till toppen