Allt ni som skola behöver veta om IGEday

Det är i vårt största intresse att ni som skola känner er trygga med att era elever deltar på IGEday. Vi vet att företagen som deltar gör sitt yppersta för att inspirera och motivera dem till teknik, och vi vill därför be er om lov att låta dem ta ledigt en fredag för att få gå på IGEday.

Detta är IGEday

IGEday sker fredagen den 25 mars och riktar sig till tjejer och icke-binära, mellan 13-19 år. Under IGEday får deltagarna testa på livet som ingenjör på ett verkligt företag någonstans i Sverige.

76 företag deltar

IGEday 2022 kommer ske på 105 platser runt om i Sverige.

Detta får deltagarna göra

Testa på ingenjörsyrket! Tillsammans får deltagarna lösa problem, möta kvinnliga förebilder som arbetar som ingenjörer och träffa likasinnade.

Vi följer upp närvaron

IGEday är obligatorisk närvaro. För att kunna anmäla sig behöver man ange en mentor / klassföreståndares email och telefonnummer. Vi följer upp och kontaktar er som skola så att ni har koll.

Anmälan till IGEday

Antingen anmäler sig varje elev indidivuellt via den här sajten, eller så gruppanmäler man som ansvarig från skolan en hel klass.

Engagera eleverna i samband med IGEday

Läs på om företagen

Ett företagsbesök blir roligare om man känner till företagets produkter och tjänster. Be eleverna läsa på innan och presentera för klassen efteråt.

Förbered frågor till förebilderna

På IGEday kommer deltagarna få möta unga kvinnliga ingenjörer. Be eleverna skriva ned 5 frågor de vill ställa en ingenjör.

Marknadsför på skolan

Vi har skapat färdiga affischer, texter och material till sociala medier som ni kan använda för att marknadsföra IGEday bland eleverna.

Följ upp efteråt

Be eleverna berätta om sina besök efteråt. Vad lärde de sig? Vad tar de med sig? Vad gör en ingenjör egentligen? Låt dem presentera för varandra!

Inspireras av andra skolor som deltar

Järvaskolan, Kista

0
anmälda deltagare 2021
Teknikbranschen är tyvärr fortfarande inte ett naturligt val för unga tjejer. IGEday är en fantastisk möjlighet då de kan få upp ögonen kring vad man kan göra som ingenjör.
Manel Rodrick, SYV & Utvecklingsledare

NTI Gymnasiet

0
anmälda skolor i Sverige 2021
Jag vill att mina elever ska få tillämpa den vetenskapliga metoden, och det är precis vad IGEday inspirerar och möjliggör.
Gustavo Kertzscher, lärare i matematik och fysik

Paradisskolan, Trollhättan

0
anmälda deltagare 2021
Tack för att ni tar er tid att inspirera flickor till yrken med god arbetsmarknad och hög lön!
Maria Calmtun, SYV

Stiftelsen Womengineer's grundare och VD Marie Ideström berättar om IGEday

Spela videoklipp

Vanliga frågor och svar

Kan lärare delta?

Javisst! Vi behöver dock meddela företaget om detta. Kontakta oss här om du som lärare, mentor eller SYV vill delta.

Hur funkar det med avseende på corona?

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att om det går bra att träffas kommer de flesta IGEdays ske fysiskt. Skulle det inte gå kommer de ställa om och köra digitalt. Fysiska IGEdays sker i regel mellan kl.9-14 och digitala mellan kl.9-11.

Vem kan delta?

Tjejer och de som identifierar sig som icke-binära, mellan 13-19 år.

Varukorg
Scroll to Top