Vi drömmer om en jämlik ingenjörsbranch

I Sverige finns idag omkring 300,000 tjejer och icke-binära mellan 13-19 år. Stiftelsen Womengineer drömmer om att varenda en av dem ska ha självförtroendet och kunskapen för att kunna välja sin egen framtid.

Med IGEday (som står för Introduce a Girl to Engineering Day) möjliggör vi en mötesplats, där en ung tjej får möjligheten att möta en förebild inom teknik.
Vårt mål

50% kvinnliga ingenjörer bland de som examineras 2030

Alla vi som arbetar på Womengineer är eniga om en sak. Världen kommer bli en bättre plats när alla är med och formar den. Av den anledningen vill vi att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.

I det långa loppet är avsaknaden av kvinnliga ingenjörer nämligen inte bara ett individproblem utan även ett samhällsproblem. Utöver den generella ingenjörsbristen, står dessutom skolor, organisationer och företag utan kvinnlig kompetens. Färre innovationer skapas när alla tänker lika, ojämställda bolag är mindre lönsamma och lönegapet mellan män och kvinnor upphör aldrig att existera.

Den primära målgruppen för Womengineer är tjejer och icke-binära 13 till 19 år. Den sekundära målgruppen är de som valt att läsa till ingenjör eller är yrkesverksamma ingenjörer. Genom att få dessa målgrupper att möta varandra skapar vi skillnad.

Läs våra stadgar här.

WE_logo_symbol_dcircle

Inspireras av vår ingenjörsglädje

I samband med IGEday lanserar vi varje år ett tryckt magasin. Det är vårt sätt att tacka alla de företag, deltagande tjejer och icke-binära, samt skolor som väljer att delta på IGEday.

Efter IGEday frågar vi deltagarna vad de tyckte om dagen och hur deras syn på teknik har förändrats. 2022 kunde vi dra slutsatsen att nyfikenhet inte kan köpas för pengar och att 76% blev mer intresserade av ingenjörsyrket efter IGEday.

Vår organisation

Stiftelsen Womengineer leds av Marie Ideström och hennes volontärer. Arbetet bedrivs som ett socialt entreprenörskap finansierat av partnerskap kopplade till IGEday. Tveka inte att höra av dig om du vill komma i kontakt med oss.

Marie Ideström

Grundare och VD

Emelie Emanuelsson

Grundare och Styrelsemedlem

Aroshine Munasinghe

Grundare och Styrelseordförande

Ellen Broström

Grundare och Styrelsemedlem

Malin Lindersson

Styrelsemedlem

Amanda Axelsson

Content Creator

Roos Bottema

Content Creator

Nicole Stengård Tamm

Content Creator

Vilma Blidner

Content Creator

Sofie Wigren

Content Creator

Lena Lang

Content Creator

Fanny Forsdik

Content Creator

Sumaya Yasin

UX/UI Developer

Celeste Cheah

UX/UI Developer

Elsa Sundling

Event Coordinator

Hedda von Knorring

Event Coordinator

Amanda Strand

Event Coordinator

Rulla till toppen