Fotograf: Maja Brand (Bredda Bilden)

Snart får över 2200 tjejer och icke-binära mellan 13-19 år chansen att testa på livet som ingenjör

Stiftelsen Womengineer, som länge arbetat för att öka mångfalden inom teknik, är stolta över att tillkännage den nionde upplagan av Introduce a Girl to Engineering Day (IGEday) fredagen den 31 mars. IGEday är ett rikstäckande initiativ där 84 företag öppnar sina dörrar för tjejer och icke-binära ungdomar i åldern 13-19 för att uppleva en dag i livet som ingenjör. Bland de deltagande företagen finns bland annat namn som Blocket, Amazon Web Services och IKEA.

Över 2200 deltagare får den 31 mars möjlighet att få en djupare förståelse för vad teknik är och hur den används i samhället. Dessutom ger eventet deltagarna chansen att träffa och nätverka med ingenjörer och förebilder, och därigenom få ökat självförtroende och motivation inom STEM-ämnen.

Tidigare års deltagare är överens. Det bästa är att få nya erfarenheter.

”Jag tyckte att det var spännande att lära av andras erfarenheter”, säger en tidigare IGEday-deltagare.

”Det bästa för mig var att bli inspirerad och prata med människor med olika jobb och att få en inblick i vad som kan göras efter skolåren. Jag gillade verkligen besöket.” tillade en annan.

I Sverige finns idag omkring 300,000 tjejer och icke-binära mellan 13-19 år. Stiftelsen Womengineer drömmer om att varenda en av dem ska ha självförtroendet och kunskapen för att kunna välja sin egen framtid.

”IGEday ger en unik möjlighet för tjejer och icke-binära att träffa förebilder inom ingenjörsområdet, vilket ger en möjlighet att lära sig och att bli inspirerad att göra karriär inom samma bana själv”, säger Stiftelsen Womengineers VD Marie Ideström.

Stiftelsen Womengineer leds av Marie och hennes 16 volontärer. Arbetet bedrivs som ett socialt entreprenörskap finansierat av partnerskap kopplade till IGEday. Utöver IGEday arbetar främst organisationen med sociala medier. Sedan i höstas bedrivs även en podcast där ingenjörsstudenter diskuterar aktuella frågor och intervjuar förebilder inom teknik.

Tveka inte att höra av dig om du vill komma i kontakt med oss. Som journalist är du varmt välkommen att medverka på IGEday.

Läs mer på:

www.igeday.com & www.womengineer.org

Kontakt:

Marie Ideström, marie@womengineer.org 

Om IGEday

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering Day och arrangeras årligen av Stiftelsen Womengineer. Syftet är att öka teknikintresset bland unga tjejer och icke-binära genom att företag bjuder in deltagare att komma på studiebesök. I år sker IGEday den 31 mars då 84 företag öppnar upp sina dörrar på ett 100-tal platser i Sverige.

 
Om Womengineer
Womengineer är en stiftelse som arbetar för att öka andelen tjejer på tekniska utbildningar. Målet är att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga, eftersom en ökad jämställdhet på de tekniska högskolorna leder till en ökad välfärd för Sverige.

Rulla till toppen