✨ IGEday är dagen då tjejer och icke-binära får testa på teknik och möta förebilder i näringslivet ✨

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och arrangeras årligen av stiftelsen Womengineer. Syftet är att öka teknikintresset bland unga tjejer och icke-binära genom studiebesök på fysiska arbetsplatser. Nu är företagen spikade för IGEday 2023 och bland de medverkande hittar vi bland annat BillerudEpirocESSIQ ABHolmenSEBSiemens EnergyVattenfallTeledyne FLIR och många, många fler.

Den här gången sker IGEday den 31 mars genom att 84 företag öppnar upp sina dörrar över hela Sverige. Det är det största antalet företag som någonsin deltagit. Totalt kan därmed närmare 2400 deltagare se med egna ögon vad en ingenjör gör om dagarna, och på så sätt inspireras och motiveras till teknik.

IGEday behövs eftersom dagens unga tjejer saknar förebilder inom teknik Marie Ideström, grundare och VD på Womengineer förklarar att “de unga tjejerna som vi på Womengineer möter saknar förebilder. De känner inte igen sig i teknikområdet och har ingen att ta rygg på.”. 

Många vittnar om att de inte heller riktigt vet vad ingenjörsyrket innebär. “Att vara läkare, advokat eller något annat yrke som kräver högre utbildning är så mycket tydligare för dem” menar Marie och förklarar att stiftelsen genom IGEday vill ändra på detta.

Womengineer startades 2008 med målet att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Idag är den siffran cirka 30%. Genom de år som IGEday anordnats har organisationen fått över 10 000 unga tjejer och icke-binära att ändra sin syn på teknik.

76% blev mer intresserade av teknik efter IGEday 2022

Efter IGEday samlas feedback in från deltagarna vilket år för år verifierar att deltagarna tack vare dagen har:

  • Ökat sin förståelse om vad teknik är,
  • Ökat sitt självförtroende inom naturvetenskapliga ämnen,
  • Träffat verkliga förebilder som har uppmuntrat dem till teknik,
  • Uppdaterat sin uppfattning om stereotyper och normer kopplat till teknik.

Läs mer om vilka förändringar IGEday skapar i våra rapporter här.

Vill du som journalist delta med oss den 31 mars? Kontakta oss direkt.

Rulla till toppen